вторник, 7 юни 2011 г.

Ако си далтонист, си нискоинтелигентен!

Бихте ли се доверили на тест за интелигентност, чиито създатели са с по-малък коефициент на интелигентност от изнасилен хамстер? Защото именно такива са създателите на тест, чиято реклама не пожелах да отворя - тя ми беше предостатъчна за пост в блога.

И така,ако някой не знае, това, което ще видите, е тест за цветна слепота, но според оценителите на интелигентността, ако не посочите верния отговор, това показва нещо за IQ-то ви...

3 коментара:

  1. Haha, ne sum deltonist, no ako ima6e sred otgovorite 21 i az nqma6e da sum sred horata s visoko IQ, fakt koito ot godini neuspe6no se opitvam da skriq ;D

    ОтговорИзтриване
  2. Опасно става, когато тези предразсъдъци се възприемат като официални - до 70те години в много американски щати са стерилизирали хора принудително според историята на семейството им. Същите проблеми създават и IQ тестовете, които много корпорации възприемат като показателни.

    И все тези хора забравят как дори Айнщайн е бил слаб ученик, заедно с много други големи личности от историята.

    ОтговорИзтриване
  3. А къде е отговор "21"? Това е тест ишихара за определяне на цветоусештането, като точно тази карта е една от тези, които със сигурност човек със слабост към зеленото няма да може да познае.

    Истината е че около 10% от мъжете ще видят 21 или друго грешно число, което не е малък процент.

    В днешно време лека слабост в цветоусештането не влияе за взимането на книжка, дори и за пилот на самолет (зависи какъв*) или каквото и да е друго нещо, за което в миналото са правили проблем.

    Всъщност единствената професия за която се сещам, че ще е проблем да се работи от такъв човек е сапьор, защото ако сбъркаш цвета на някоя жичка и.. става лошо.

    Иначе няма абсолютно никакъв проблем такъв човек дори и с малко по-тежък проблем да бъде напълно пълноцен в работата и живота си като цяло.

    Още нещо подобна слабост към някой цвят не се нарича дори далтонизъм, това е термин който се ползва само за пълна цветна слепота, т.е човека вижда само черно-бяло и малко сиво.

    ОтговорИзтриване